Julebrevet 2017

Les hele julebrevet vårt her.

Brian starter på farmasøytstudiene på universitetet i Zambia i januar.

Brian starter på farmasøytstudiene på universitetet i Zambia i januar.

Jeg kom til barnehjemmet for over to år siden. Drømmen min har alltid vært å bli farmasøyt. Jeg vokste opp på landsbygda, og måtte dra til byen for å ta fag som biologi og kjemi. Her endte jeg opp med å bo på gaten, helt til jeg en dag fikk komme på HÅP-barnehjemmet. Da jeg kom hit fikk jeg mat på bordet hver dag, omsorg og oppfølging av de ansatte. Jeg fikk gjøre meg ferdig med grunnskolen og fikk veldig gode resultater da jeg hadde friheten til å kun fokusere på fagene mine. Da jeg var ferdig kunne jeg starte å søke på universiteter. Nå har jeg fått et stipendiat som gjør at jeg bare trenger å betale halvparten av skolepengene på universitetet jeg har kommet inn på i Zambia.
— Brian, tidligere en del av vår HÅP-utdanning og har de siste årene bodd på HÅP-barnehjemmet.

Nok en gang står vi i veiskillet av året som gikk, og det nye som kommer. Det er alltid stas å skrive julebrevet, for det gir oss virkelig en boost når vi ser tilbake på alt vi har oppnådd i året som gikk! For oss som er midt oppi det hver eneste dag kan det ofte føles som om ting står stille, men jammen har vi ikke fått gjort mye siden sist! Dette året har vi sendt ned mer enn 700.000 kroner til Zimbabwe, og du verden så mye vi har fått til for de pengene! Den største gleden var da vi 1. oktober endelig kunne starte byggingen av hus nummer to på barnehjemmet! 

De fleste som har lest eller sett nyheter har nok fått med seg at Zimbabwe har vært mye i rampelyset den siste tiden etter at tidligere president Robert Gabriel Mugabe ble avsatt av sine egne. Internasjonale medier kalte det et militærkupp, men i realiteten var det et internt oppgjør i Zanu-PF, og det var folkefest i gatene. Militæret ble hyllet som helter av lokalbefolkningen etter å ha avsatt den høyst fryktede presidenten etter 37 år ved makten. #ThisFlag kampanjen som ble startet i fjor har vært en sentral brikke i å samle befolkningen på tvers av hudfarger, stammetilhørighet, religion og politiske standpunkt. Det har vært en bevegelse for og av folket, for å vise at nok er nok og at de ønsker en forandring. Og da forandringen kom i form av det såkalte militærkuppet, ble de fleste overrasket. Samtidig ble de overveldet over at det endelig skjedde. Da Zimbabwerne fikk samlet seg igjen stilte de mannsterke utenfor "State House" for å vise at de ønsket at Mugabe gikk. Over 2 millioner mennesker var samlet, og ikke en eneste voldsepisode skjedde. Folk sang, lo og klemte hverandre på tvers av hudfarger, stammetilhørighet, religion og politiske standpunkt. De ble rett og slett rørt av hele hendelsen, og hele verden ble rørt med dem. For første gang hadde man sett et afrikansk regjeringsskifte som gikk fredelig for seg. Ved inngangen til det nye året er det mer positivisme og optimisme i landet enn på lenge. Folk er klare for å gi den nye presidenten en sjanse, men ikke til å glemme alt det vonde han tidligere har vært en del av. Bare ved å vise en endring til det bedre vil den nye presidenten få støtte i folket sitt. Og vi håper virkelig denne endringen kommer nå! Vi håper dette er begynnelsen på gjenreisingen av et av de vakreste landene vi kjenner, og at de herlige menneskene som bor her endelig kan få leve et trygt og godt liv. Ved inngangen til det nye året har veiene i Mkoba begynt å bli reparert, og vi håper denne nye trenden fortsetter!

Vi i organisasjonen er mer klare enn noen gang til å ta fatt på det nye året, med så mange spennende ting å fortelle dere! Rett etter at landet hadde fått sin første nye president på 37 år, dro Anita og Lene til Zimbabwe. Det ble en spennende og innholdsrik tur. Vi fikk fulgt opp alle de pågående prosjektene våre, samt tatt en evaluering på hva som fungerer, og hva som kan bli enda bedre. I året som kommer ønsker vi å bygge videre på det vi ser fungerer, og vi ønsker å hjelpe enda flere! Ved utgangen av 2017 har vi 55 barn på skolebenken, vi har 10 HÅP-familier, 2 HÅP-jenter, og en HÅP-klasse med 59 barn. Vi er utrolig stolte over alt vi har fått til det siste året, og så utrolig takknemlige for alle som har bidratt til at vi har kunnet gjøre så mye bra for så mange fantastiske mennesker!

I 2018 ønsker vi å døpe om barnehjemmet til vårt HÅP-barnehjem. Innunder dette kommer vårt HÅP-medisinske fond, som sikrer at barnehjemmets månedlige medisinske utgifter er dekket. Vi ønsker også å videreutvikle HÅP-grønnsakshagen, og vil derfor forsøke å dele den i to. Her vil den ene delen fungerer som sparebøsse for barna, mens den andre delen fungerer som daglig mat for barna. Vi ønsker å jobbe for å gjøre barnehjemmet enda mer selvdrevent - spesielt så de kan bli helt selvforsynte med mat. Vi har forsøkt å se på muligheten til å starte et dyreprosjekt, men det viser seg å være vanskelig å få til i Mkoba, på grunn av diverse lover og regler i landet. Vi ønsker derfor å jobbe videre med dette i året som kommer, og finne en løsning på det. 

Frem til nå har fokuset vårt vært å ta best mulig vare på gatebarna som har hatt et vanskelig liv før de kom til barnehjemmet. Vi ser at barnehjemmet vårt nå fungerer veldig bra, og barna våre har virkelig fått et nytt og bedre liv takket være all støtten fra våre fantastiske sponsorer! Sikkerhetsnettet til gutta våre er det derfor ingenting å klage på - har du først havnet på gata og kommet til barnehjemmet, så har du trukket gull-loddet! Vi ser at tiden er inne for å begynne å tenke mer forebyggende- hvordan kan vi unngå at barna havner på gata i utgangspunktet? Hva kan vi gjøre for at antall gatebarn skal gå ned? Vi trenger ikke gå lenger enn utenfor veggene på barnehjemmet før realiteten møter oss midt i ansiktet. 72% av befolkningen i Zimbabwe lever i ekstrem fattigdom, og klarer ikke få endene til å møtes. På bakgrunn av dette startet vi prøveprosjektet HÅP-familier i mars i år. Lite visste vi da om at dette skulle vise seg å bli en fantastisk suksess! 

I 2018 ønsker vi også å bygge et eget HÅP-senter i Mkoba. Tanken er at alle prosjektene våre etter hvert skal styres herfra. Vi vil derfor se på mulighetene for å kjøpe enda en tomt - denne gangen mer sentralt i Mkoba, slik at det er lett å komme seg hit fra alle steder. Prosjektene våre vil i større grad ta sikte på å bidra til lokalbefolkningen. Per i dag har vi flere prosjekter som vil falle innunder HÅP-senteret; vi ønsker blant annet å bygge et flott klasserom her hvor HÅP-klassen vil møtes annenhver uke. HÅP-familiene og HÅP-jentene vil også styres herfra. 

Etter å ha jobbet med ulike HÅP-familier ser vi at noen av dem har fantastiske drømmer og forretningsideer som vi mener har et unikt potensiale til å utvikles videre - derfor ønsker vi å starte HÅP-bedrift. Her vil familiene få assistanse og bistand fra profesjonelle aktører og ressurspersoner i de aktuelle fagfeltene.De vil også få tett oppfølging og finansiell støtte til å starte opp forretningsideene sine. På denne måten håper vi å ikke bare kunne bidra til å gi barn og unge en utdannelse, men også til å skape lokale arbeidsplasser. 

Vi ønsker også å omdøpe HÅP-krisefond, til HÅP-velferd. Vi ser at det zimbabwiske helsevesenet er totalt fraværende, og der det i det hele tatt fungerer har ingen faktisk råd til å bruke det. Vi mener alle fortjener de samme mulighetene til å få hjelp, uavhengig av hvor de kommer fra, og derfor ønsker vi å skape et sikkerhetsnett for alle våre HÅP-medlemmer om de blir utsatt for skade eller sykdom, i tillegg til å gi dem generell medisinsk oppfølging. Flere av familiene vi har blitt kjent med forteller utrolige historier om hvordan de har jobbet hele livet, men likevel ikke får noe hjelp når sykdommen rammer dem. Bheki, faren i vår nyeste HÅP-familie kunne tidligere denne måneden fortelle oss: "Jeg har jobbet fra tidlig til sent hele livet mitt, og har på den måten klart å forsørge min egen familie. Da jeg tidligere i høst fikk en prolaps i ryggen, mistet jeg jobben min. Nå føler jeg meg bare mislykket som far og menneske, fordi jeg ikke klarer å betale for skolegang og mat til barna mine." Vi ønsker å gi alle som deltar i en eller flere av våre HÅP-prosjekter muligheten til å bli medlem i HÅP-velferdssystemet. De betaler da en symbolsk sum i medlemskap, og til gjengjeld får de hjelp til de medisinske utgiftene til seg og sin familie. 

Vi ønsker også å se på mulighetene for å sette opp HÅP-foster og HÅP-mentor, der barna våre uten nær familie eller de som trenger hjelp til å åpne dører og skape nettverk for å åpne opp muligheter for sin fremtid og for å få innpass i arbeidslivet vil få nettopp dette.

På sikt ønsker vi også å bygge opp et gjestehus, og i 2018 vil vi se på muligheter for å kjøpe en tomt til dette, og sette opp en masterplan for prosjektet. Dette vil igjen skape enda flere arbeidsplasser, og inntektene herfra vil gjøre det mulig for prosjektene å bli enda mer selvdrevne. 

Som dere forstår har vi enormt mange store og spennende planer for året som kommer! Noen vil kanskje tenke at vi tar oss vann over hodet, og at vi ikke kan få til alt dette. Gjennom årene har vi blitt relativt gode på å risikovurdere i Zimbabwe, og det er også grunnen til at vi brukte hele 2017 på å prøve og teste ut om det i det hele tatt ville fungere. Da vi startet i mars hadde vi ikke engang turt å håpe på at resultatene skulle bli så bra som det har vist seg å være; vi har hatt 100% suksessrate blant våre HÅP-familier og 40% blant våre HÅP-jenter! Dette er et utrolig bra resultat, og vi gleder oss til å videreføre prosjektene og klare å assistere enda flere! 

Etter å ha vurdert prosjektene våre og innvirkningen det har hatt på menneskene i prosjektene våre, så er vi sikrere enn noen gang på at det vi gjør faktisk er med på å endre folks liv! Nei, vi kan kanskje ikke endre hele verden, ei heller hele Zimbabwe - i hvert fall ikke over natta. Men, vi kan uten tvil hjelpe enda flere fantastiske mennesker i Mkoba og Gweru til å skape en bedre fremtid for seg selv og sine familier! For ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt! Og med alle våre fantastiske sponsorer og støttespillere så skaper vi faktisk en bedre verden - ett barn, og en familie av gangen! 

Tusen takk for at dere har fulgt oss gjennom 2017! Vi ser frem til 2018 og starten på en helt ny epoke!

Varme julehilsener fra
MCHP-teamet
Ida Johanne, Anita, Thomas og Lene

Les hele julebrevet vårt her.