Fra gatebarn i Zimbabwe til verdens største fotballturnering i Norge - Norway Cup

Første gang flesteparten på Hope Stars laget noensinne var utenfor egen by var da de leverte visumsøknadene på ambassaden i Harare.

Hope Stars er ikke et hvilket som helst fotballag. Laget består av 19 spillere i alderen 15-17 år og to trenere. Alle disse guttene er en del av Midlands Children Hope Project sitt utdanningsfond, fordi de kommer fra ekstrem fattigdom og sårbare familier. Flere av guttene har bodd og vokst opp på gata i Zimbabwes tredje største by, Gweru. De har hatt mange tøffe år på gata, og har sett og opplevd mer enn hva noe barn noensinne burde. 

Vil du, bedriften din eller noen du kjenner bidra økonomisk? Gi et beløp på denne spleisen, vipps et valgfritt beløp til 55715 (Midlands Children Hope Project), eller overfør til kontonummer 1720.27.01418 - merk beløpet med “Norway Cup”, eller kjøp en supporter t-skjorte tegnet av laget selv.

Hope Stars t-skjortene er tegnet av laget og selges for kr 300,- (man kan selvfølgelig velge å betale mer om man ønsker det). De kommer i størrelsene S, M, L og XL og kan sendes i posten mot at kjøper betaler frakt. Vipps kr 300,- til 55715 (Midlands Children Hope Project) - husk å skriv t-skjorte str og tlf eller epost så vi får avtalt levering.

Nå er de tidligere gatebarna straks klare til å sette seg på flyet til verdens største fotballturnering for barn og ungdom i Norge - Norway Cup. De kommer fra en virkelighet og et tøft liv på gata i et av verdens fattigste land, og skal sette seg på et fly og få sitt livs største opplevelse i noe så dagligdags som det Norway Cup er for oss her hjemme. Hvem har vel ikke vokst opp med Norway Cup i Norge? Hvem har vel ikke hatt brødre, søstre, venner og bekjente som har spilt på Ekebergsletta, og mange har kanskje selv vært med som spiller?

Denne turen er ikke bare en spennende opplevelse, men det er også noe de kommer til å huske for resten av livet. Det å komme rett fra townshipen i Mkoba og få lov til å oppleve Norge og Norway Cup er virkelig en fantastisk opplevelse og mulighet.

Hjemme i Zimbabwe er disse gutta store forbilder, ikke bare for barna som bor på barnehjemmet, men også for gatebarn, klassekameratene og resten av lokalsamfunnet. Det at de nå kan reise til den andre siden av jorden for å spille fotball og oppleve universet på Norway Cup er så stort at det nesten ikke kan beskrives med ord. Vi har likevel forsøkt å lage en liten liste over hva en opplevelse som Norway Cup har å si for Hope Stars laget:

  • Barna vil få en større forståelse for verden utenfor deres eget lokalsamfunn. De vil få muligheten til å knytte vennskap og kontakter med folk fra resten av verden, og vil få en større innsikt og forståelse for kulturelle forskjeller og likheter på tvers av landegrenser og verdensdeler.

  • Barna vil få en stor personlig vekst gjennom det å få nye opplevelser og perspektiver. Dette blir viktig for deres valg videre som for eksempel videre utdanning og prioriteringer for deres voksne liv. Det blir også viktig å kunne tenke “utenfor boksen” i forhold til hvordan de opplever sin egen hverdag.

  • Barna vil kunne dele sine erfaringer og opplevelser de har fått på turen med lokalsamfunnet, som igjen vil gi lokalsamfunnet og nettverket deres i Zimbabwe en større forståelse for verden utenfor landegrensene.

  • Barna vil oppleve samholdet, gleden og iveren som er knyttet til fotball under Norway Cup. Dette vil vi jobbe for at barna skal ta med seg tilbake til lokalsamfunnet og bygge videre på.

  • Barna vil bli viktige rollemodeller for å representere Zimbabwe mens de er i Norge, men også for å presentere resten av verden for personene rundt dem når de er tilbake i Zimbabwe. Økonomiske og politiske strukturer gjør at “mannen i gata” i Zimbabwe ofte opplever at den vestlige verden jobber mot dem eller “ikke bryr seg”. Det å møte personer fra alle verdenshjørner vil bidra til å endre på dette. De vil møte mennesker som gjør at man blir fritatt stereotypier og avisoverskrifter, og man vil kunne skape et tettere samhold og forståelse på tvers av landegrenser og politiske agendaer.

Hope Stars på ambassaden etter å ha levert visumsøknadene.

For de aller fleste gutta var turen til ambassaden for å levere visumsøknadene 13 juni deres aller første tur utenfor egen landsby. Det var derfor en svært spent gjeng som satte seg i bussen grytidlig på morgenen. Stemningen var på topp fra start til slutt, og gjengen var helt klart spente.

Så kom dagen - 11 juli klokka 11:50 fikk vi endelig beskjeden vi hadde ventet på. Passene med godkjent visum er klare for avhenting. Gjengen som for bare noen uker siden tok sin første busstur til hovedstaden skal nå til Norge og Norway Cup. De skal ikke bare ta buss, de skal også fly for første gang, og gjett om det er med skrekkblandet frys at de grugleder seg.

Hope Stars er klare for Norway Cup 2023.

Har du mulighet til å bidra økonomisk til turen til Hope Stars kan du støtte denne spleisen. Har du donasjoner i form av klær, sko, fotballutstyr eller andre ting så send oss veldig gjerne en mail slik at vi kan avtale levering. Har du mulighet til å bidra med praktiske ting som mat, transport, opplevelser eller andre ting? Sammen med verdens beste heiagjeng og støttespillere skal vi sammen gi Hope Stars laget en reise og opplevelse for livet. Tusen takk til alle som bidrar! Har du lyst til å møte gjengen? Send oss en melding!