Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt!

55715.jpg

Midlands Children Hope Project er en non-profit organisasjon som har som mål å selvstendiggjøre barn og familier i Zimbabwe til å kunne stå på egne bein, samtidig som vi gir nødhjelp der det er nødvendig. I dag har vi 12 unike prosjekter som du kan lese alt om nedenfor. Vi har egne sponsorer som tar seg av de administrative utgiftene, slik at hele din donasjon går direkte til prosjektet! 

Zimbabwe ligger i det sørlige Afrika, og grenser mot Sør-Afrika, Zambia, Botswana, Mosambique og Namibia. Landet gikk fra å være brødkurven av Afrika, til å bli et av verdens fattigste med store politiske, økonomiske og sosiale stabiliteter på bare et par tiår. Den vanskelige situasjonen har påvirket de svakest i samfunnet mest - barna. HIV og AIDS epidemien som herjet etterlot en av fire barn foreldreløse. Som et direkte resultat av dette ser man mange gatebarn. Guttene brukes ofte av korrupt politi for å utføre kriminelle handlinger, mens jentene eies av ulovlige gruvearbeidere. For å gjøre hele situasjonen verre, så er det ulovlig å være gatebarn i Zimbabwe.

HÅP-utdanning

Vi mener utdanning er noe av det viktigste vi kan gjøre for morgendagens helter! Antall barn vi betaler skolepenger for øker hvert eneste skoletrimester!
 

HÅP-Barnehjemmet

Vi bygger et nytt barnehjem for å ivareta de mange gatebarna som finnes i Zimbabwes gater. Det langsiktige målet for det nye barnehjemmet er at det skal bli bærekraftig og selvdrevent.

HÅP-INTERN

Bli med på internshipet som ikke bryr seg om ditt nye profilbilde på insta, men om den kunnskapen og erfaringen du kan dele og få gjennom å tilbringe tid på et annet kontinent!

IMG_20171130_174559_442.jpg

HÅP-JENTENE

Dette er programmet for å gi gatejenter en mulighet til å stå på egne bein og klare å skape en bedre fremtid for seg selv og barna sine, gjennom våre mikrolån!

21245680_10159479367460352_353805075_o.jpg

HÅP-SENTERET

Vi ønsker å bygge et samfunnssenter i hjertet av Mkoba hvor alle våre HÅP-prosjekter vil koordineres ut fra. 

 

17855242_1430764566983089_6468279057372869102_o.jpg

HÅP- FAMILIENE

72% av Zimbabwes befolkning lever i ekstrem fattigdom. HÅP-familiene skal likevel få muligheten til en bedre fremtid, gjennom våre mikrolån og nødhjelp!

HÅP-VELFERD

 For å dekke de mest nødvendige helseutgiftene støtter vi barnehjemmet med USD$ 100 hver måned. I tillegg har vi et krisefond på USD$ 400 tilgjengelig i Zimbabwe til enhver tid.

IMG_5492.JPG

HÅP-KLASSEN

Gjennom lek, moro og lærerike klasser inviterer vi lokalsamfunnet inn på HÅP-senteret for å gi dem viktig og grunnleggende kunnskap. 

26062725_10159736364910164_1357781592_o.jpg

HÅP-FORRETNING

Familier med større forretningsplaner vil få hjelp fra vårt profesjonelle nettverk til å starte opp sine egne bedrifter. På denne måten kan vi skape lokale arbeidsplasser, økonomisk vekst og selvstendighet.

Skap en bedre verden - ett barn av gangen!

HÅP-UTDANNING

I Zimbabwe koster det omtrent 5000 kroner for ett barn å gå på skolen i året. Dersom barna ikke har betalt eller kommer med hullete uniform blir de sendt hjem. Helt siden Midlands Children Hope Project startet i 2012 har vi betalt skolegangen til samtlige barn ved barnehjemmet. Vi mener den tryggheten og stabiliteten dette gir er avgjørende for at barna skal få kunnskap, motivasjon og ikke minst muligheten til å skape en best mulig fremtid for seg selv. Selv om organisasjonen vår stadig vokser, og våre ansvarsområder blir større, er utdanningen til barna fortsatt vår hovedprioritet. Takket være våre sponsorer som donerer et valgfritt månedlig beløp kan vi ved inngangen av hvert skoletrimester sende ned penger for å dekke skolegang, uniformer og annet skoleutstyr. 

Etter hvert som organisasjonen vår har vokst har også antall barn vi støtter utdanningen til gått fra å bare være barnehjemsbarna, til å nå også være barn av vanskeligstilte og sårbare familier i lokalsamfunnet. Vi startet med å betale skolegangen til 15 barn, og i september 2019 sendte vi hele 102 barn tilbake på skolen! Vi har derfor et stort behov for flere sponsorer! 

Fyll ut dette skjemaet, eller ta kontakt med oss på sponsor@hopeproject.no for å melde deg som sponsor.

Husk at alt hjelper, og vi har sponsorer som betaler helt ned til 10 kroner i måneden!

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!

HÅP-VELFERD

Zimbabwe har gått fra å ha et av kontinentets beste helsevesen, til å i dag ha det stikk motsatte. De som ikke har penger til å dekke legebesøket eller behandlingen vil heller ikke få hjelp. Barnehjemsbarna våre har derfor vokst opp med å ofte måtte gå med plager over lengre tid, fordi det ikke fantes midler til å oppsøke medisinsk hjelp. Vi mener det er viktig at barna skal få hjelp så snart problemet oppstår, og slippe å gå rundt med smerter, og komplikasjoner. Derfor støtter vi barnehjemmet med USD$ 100 hver måned, slik at de får dekket de mest kritiske helseutgiftene til barna. 

I tillegg har vi opprettet et krisefond i Zimbabwe med USD$ 400 tilgjengelig til enhver tid. Dette gir barnehjemmet handlekraft i tilfelle det oppstår en nødssituasjon. 

Dette kan vi gjøre takket være våre sponsorer som støtter prosjektet med en valgfri sum hver måned.

Ønsker du å være med å bidra? Klikk her.

HÅP-BARNEHJEMMET

Barnehjemmet er det eneste stedet i Gweru som tar til seg gatebarn. I 1996 flyttet lederne på barnehjemmet inn i en liten hvitmalt enebolig i Mkoba sammen med en gjeng gatebarn. Her fikk de tak over hodet, daglige måltider, muligheter til å gå på skole, og de hadde voksne omsorgspersoner rundt seg. 

Selv om det gamle barnehjemmet var et godt sted å være for de tidligere gatebarna, så ga det utallige utfordringer og hodebry. 30 barn delte på 14 senger, noe som gjorde at barna måtte sove på tur. Huset hadde verken spisebord eller oppholdsrom, og barna måtte derfor spise sittende rundt omkring på steiner utenfor. Leksene ble også gjort ute da det ikke fantes lys inne. Utearealet var såpass lite at de ikke hadde noe sted å leke eller slappe av etter en lang skoledag. Skap og hyller fantes ikke, og de få eiendelene barna hadde ble derfor oppbevart på sengene eller gulvet. Plassmangelen gjorde også at det bare var mulig å ta inn gutter, noe som førte til at gatejentene ikke hadde mulighet til å komme seg vekk fra livet på gata. 

Som følge av situasjonen på det gamle barnehjemmet bestemte vi oss for at det var nødvendig å bygge et nytt hjem til barna. I oktober 2014 gikk vi derfor til innkjøp av en 5000 m2 tomt rett i utkanten av townshipen Mkoba. 

46A03514-AAC8-4AE9-B54E-BE42360475EE.jpg

Barnehjemmet - To hus ferdig!

Ifølge zimbabwisk lov må husene på barnehjemmet bygges som små familieenheter. Hver familieenhet har plass til 10 barn og en voksen, og har eget bad, stue og kjøkken. To og to barn deler rom. I august 2015 sto det første huset ferdig, og kort tid etterpå fikk vi ferdigstilt huset med alt av inventar, møbler, solcellepanel og solfanger. I oktober 2017 begynte vi byggingen av hus nummer 2 - dette sto klart i april 2018, men den offisielle åpningen av hus nummer to og selve innflytningen kunne først skje i februar 2019, etter å ha fått alle papirer godkjent fra lokale myndigheter. 

På tomta får barna hver sin lille grønnsakshage. Her er de selv ansvarlige for å dyrke grønnsaker og selge dem på det lokale markedet. Pengene de tjener settes inn på deres personlige bankkonto, som vil brukes som startkapital når de er myndige og skal flytte ut av barnehjemmet for å klare seg selv. 

Bærekraft

Alt arbeid med alle våre prosjekter tar sikte på å bli selvdrevet og uavhengig av ekstern økonomisk støtte. På en tomt utenfor Antelope Park ("AP-tomten") har vi sammen med barnehjemmet satt opp en grønnsakshage og kyllingprosjekt som er i stadig utvikling. I samarbeid med Ingeniører Uten Grenser sørger vi for at alle prosjektene våre tar sikte på å gjøres mest mulig bærekraftig, slik at prosjektet på sikt kan klare å stå på egne bein. 

HÅP-GRØNNSAKSHAGEN- ferdig

For å gjøre barnehjemmet mest mulig selvstendig, og uavhengig av andre så har vi delt HÅP-grønnsakshagen på barnehjemmet i to. I den ene delen får alle barna hver sin lille grønnsakshage. Her har de selv ansvaret for å ta vare på grønnsakene sine, høste dem og selge dem. Pengene de tjener settes inn på deres private bankkonto, som de får tilgang til den dagen de flytter ut av barnehjemmet. I den andre delen samarbeider de om å lage mat til eget bruk. 

Vann

Vann er dyrbart på det afrikanske kontinentet, og Mkoba er dessverre intet unntak. Fordi vanntilførselen støtt og stadig stenges kan man gå i flere dager uten vann i nærheten. For å sikre at barnehjemmet alltid har tilgang på rent vann har vi allerede boret ett vannhull på tomten vår. Dessverre er det ikke nok vann i vannhullet til at barnehjemmet kan bruke dette alene, men det er en god reserveløsning når det lokale vannverket er nede.

Fornybar energi

En av de største utfordringene det gamle barnehjemmet hadde var mangelen på strøm, da strømtilførselen i townshipen er ekstremt ustabil, og de som oftest var uten strøm fem av syv dager i uken. Dette skaper utfordringer når man skal lage mat til så mange barn. Takket være god hjelp fra Ingeniører Uten Grenser sørger vi derfor for at barnehjemmet og samfunnssenteret utelukkende blir drevet på solenergi. Dette gjør ikke bare at barnehjemmet får en mer stabil strømkilde, men de får også et miljøvennlig og tilnærmet vedlikeholdsfritt alternativ til det lokale strømnettet. Her kan dere lese rapporten fra da Ingeniører Uten Grenser var nede og installerte varmtvannstanken drevet av solenergi, og her er en film av jobben de gjorde! 

12983835_10156868481445352_4363735524745183253_o.jpg

Lekeplass - ferdig

Siden myndighetene mente at barna ikke kunne bo på et barnehjem uten en lekeplass, lagde vi en festlig aktivitet ut av det. Takket være litt maling, noen gamle bildekk og mye kreative barn ble det en helt unik lekeplass ingen har sett maken til!

Bålplass - ferdig

Fordi vi ønsker at barna skal ha et felles samlingspunkt på tvers av alle husene, lagde vi en bålplass. Her kan de sitte rundt bålet og kose seg, eller de kan spise kveldsmaten sammen ute. 

FLERBRUKSBANE

Vi ønsker å sette opp en flerbruksbane som kan brukes av barnehjemsbarna og resten av lokalsamfunnet. Her vil vi blant annet arrangere treninger for fotballag og fotballklubber, samt invitere de lokale til fotballturneringer. Drømmen er å stille med eget lag på Norway Cup. 

Vedlikehold- og vaktmesterbolig

Etter zimbabwisk lov må alle barnehjem ha en bolig for vaktmesteren (”caretaker’s house”). Dette vil derfor bli plassert ved siden av barnehjemsbyggene.

HÅP-FAMILIENE

d0e65f6a-1780-4cfc-9712-367b4c74d533.jpg

HÅP-familiene er et nyoppstartet prosjekt som tar sikte på å hjelpe sårbare familier til å skape en bedre fremtid for seg selv. Mer enn 72% av Zimbabwes befolkning lever i ekstrem fattigdom. Ideen til dette prosjektet kom etter at vi besøkte en familie som levde på landsbygda rett utenfor Gweru. Første gang vi ble kjent med dem var da Lene og en av våre MCHP-sponsorer, Therese, besøkte dem i 2015. Synet som møtte dem var denne ene jordhytta - her bodde det 9 personer. De hadde ingen mat, bare filler til klær, og barna hadde store åpne sår på kroppen som følge av dårlig eller ingen hygiene. Takket være en donasjon fra Therese kunne Anita dra tilbake en uke senere og gi dem mat, klær og rense sårene. Vi kjøpte også inn utstyr og frø til å lage en grønnsakshage. 

HÅP-familiene får et startlån på litt under 900 kroner for å starte sine egne prosjekter. I 2017 startet vi med 10 HÅP-familier. I tillegg til startlånet betaler vi utdanning til barna, og gir familiene en nødpakke med mat, hygieneartikler og andre nødvendige ting. I september 2019 hadde vi totalt 30 HÅP-familier, og flere potensielt nye som skriver bedriftsplaner.

Så langt har programmet vært 100% suksessfullt, og samtlige familier har forbedret levestandarden, helt av seg selv - bare ved å bli gitt en sjanse til å starte opp. Familiene kan fortelle oss at de nå føler de har et verdig liv, og muligheten til å ta vare på seg og sin familie.

Ønsker du å støtte en familie? Ta kontakt med oss på sponsor@hopeproject.no så hjelper vi deg i gang!

Sammen kan vi skape en bedre verden - ikke bare ett barn av gangen, men også en familie av gangen!

HÅP-JENTENE

HÅPjentene.jpg

HÅP-jentene er et nyoppstartet prosjekt som tar sikte på å hjelpe gatejentene til å skape en bedre fremtid for seg selv. Gatejentene har ofte svært komplekse og vanskelige livssituasjoner, og vi har lenge hatt et ønske om å finne en måte å hjelpe dem på. Den opprinnelige planen om å få jentene inn på barnehjemmet har vist seg å være mye vanskeligere enn vi hadde sett for oss. For det første er det ikke lov til å ha jenter og gutter sammen, og for det andre så har flere av jentene fått egne babyer. Etter å ha blitt godt kjent med jentene har vi også forstått at det ikke nødvendigvis ville hjulpet dem å komme inn på barnehjemmet - nettopp på grunn av deres enormt komplekse situasjoner. HÅP-jentene ble startet for å møte jentene der de er, og se de behovene de selv mener de har. Etter å ha jobbet med jentene og forretningsideene deres over lengre tid gav vi 5 av jentene en sjanse til å starte sin egen bedrift. Da vi anser risikoen for at jentene ikke klarer det som relativt høy, startet vi lavt. De fikk et startlån på rundt 400 kroner hver seg til å handle inn det de trengte for å starte opp.

De første dagene var alle jentene ivrige og sto på, men etter hvert som dagene gikk dabbet interessen mer og mer av hos noen av de. De begynte å komme med unnskyldninger for hvorfor de ikke jobbet, og til slutt kom det frem at de hadde tatt dårlige valg som hadde gått utover butikkene deres. Til tross for at tre av jentene rotet det til for seg selv, så viste de to andre jentene en enorm vilje og pågangsmot. De har jobbet fra tidlig på morgenen, til sent på kvelden hver eneste dag. På bare 6 uker klarte disse to jentene å mer enn tredoble utvalget i butikkene sine. De har også klart å skaffe seg sine egne steder å bo, og betaler nå sin egen husleie. 40% suksessrate etter første året er helt fantastisk - spesielt med tanke på hvilket utgangspunkt disse jentene hadde fra det tøffe livet på gata. Nå har jentene som klarte det motivert de andre, og i september 2019 hadde vi 15 HÅP-jenter i prosjektet. Jentene støtter hverandre så godt de kan, for å kunne nå lengst mulig. Vi tar også barna deres inn i MCHC-barnehagen. På den måten får ikke bare barna en bra utvikling, men mødrene kan også fokusere mer på salget i butikkene sine.

Ønsker du å hjelpe en av disse jentene? Kontakt oss på sponsor@hopeproject.no

 

Å utdanne jenter er å redusere fattigdom
— Kofi Annan

HÅP-KLASSEN

22221535_1605900749469469_8448811628654549313_n.jpg

I bydelen Mkoba hvor HÅP-senteret ligger, er det tusenvis av barn som løper rundt i gatene og leker. Mange av dem går på den lokale skolen, mens andre ikke har råd til å betale skoleavgiften, som til stadighet øker. Gjennom HÅP-klassen når MCHP og MCHC ut til barna i lokalsamfunnet med ukentlige timer og kurs med profesjonelle lærere fra både lokalsamfunnet, og verden forøvrig. Målet er å lage positive, morsomme og lærerike klasser for barna, og bidra til at de får motivasjonen, kunnskapen og ferdighetene de trenger for å bli gode innbyggere av lokalsamfunnet. I tillegg sikrer det at gatebarna på Mkoba HÅP-senter blir en større del av lokalsamfunnet. 

Vil du bidra med din kunnskap? Kanskje du har lyst til å bli vår nye intern? Les mer om det her.

HÅP-INTERNSHIP

HÅPintern.jpg

HÅP-internshipet ble etablert i 2017 for å dele kunnskap og erfaringer gjennom kulturelle sammenkomster mellom barna på barnehjemmet, lokalsamfunnet og personer i MCHP nettverket. Målet er at prosjektene våre skal ha den høyeste standarden og tilføye den nyeste informasjonen innenfor alle områder. Vi ønsker at barna skal vokse opp i et bærekraftig og "grønt" prosjekt, med fine rollemodeller i livene sine. MCHP arbeider for å forsterke disse verdiene og tilby en ny og annerledes internship opplevelse ved å sende høyt kvalifiserte personer til prosjektet. Disse personene skal dele sin kunnskap og erfaring for det beste for prosjektet, og samtidig få unike opplevelser og erfaringer. Vi ønsker at internshipprogrammet skal være like verdifullt for de som drar, som det er for de som mottar hjelpen på bakken. De grunnleggende ideene til HÅP-internshipet er følgende: 

  • Internshipet er et unikt tilbud i et hav av muligheter. Kunnskapsdeling og det å finne arenaer for felles læring og utvikling for begge parter står i sentrum - ikke at man skal få et nytt profilbilde på Facebook.
  • Interns vil kun bli sendt til prosjektet dersom MCHP og MCHC finner verdifulle arbeidsoppgaver som kan passe deres kunnskap og erfaring. Dette for å sikre at både interns og barna får mest mulig ut av oppholdet. 
  • Interns blir nøye valgt ut på bakgrunn av deres motivasjon, erfaring og hva de kan tilføye prosjektet. 
  • Kostnaden for et slikt internship er betydelig lavere enn tilsvarende internship fordi vi tror at kunnskap er verdt langt mer enn penger!

Har du kunnskap og erfaring som kan være verdifull for noen av våre prosjekter, og er interessert i å utvide horisonten gjennom å tilbringe tid på et annet kontinent? Kontakt oss på intern@hopeproject.no

Les mer om internshipet vårt her. 

I 2018 ønsker vi å jobbe for å bygge opp et nytt HÅP-senter i Mkoba. Alle våre prosjekter vil bli styrt herfra, for å skille mellom de og barnehjemmet. Vi har allerede startet å se etter mulig tomt - denne gangen mer sentralt i Mkoba, slik at det er lett å komme dit uansett hvor du kommer fra. Prosjektene vi setter opp vil ta sikte på å hjelpe lokalsamfunnet i større grad. 

Her ønsker vi å bygge et stort klasserom med skillevegg, slik at det kan brukes som to. I tillegg ønsker vi kontorer, hvor HÅP-business deltakerne kan komme og få hjelpen de trenger. Vi ønsker også å lage et spisested med uteservering, samt en resepsjon. Senteret vil ene og alene bruke solenergi som strømkilde. 

I et land med mer enn 90% arbeidsledighet er det ikke gitt at folk får jobb selv med en utdanning. Dette er årsaken til at vi ønsker å implementere livserfaring og viktig kunnskap for at de skal kunne klare seg selv. Senteret vårt har potensiale til å skape mange lokale arbeidsplasser, noe som kan bidra til å løfte lokalsamfunnet og den økonomiske situasjonen deres. 

Gjestehus

På sikt ønsker vi å bygge et gjestehus. Dette vil igjen skape lokale arbeidsplasser, og samtidig fungere som en inntektskilde til prosjektet. Vi vil se på mulige tomter, og starte planleggingen av det. Våre sponsorer og andre besøkende vil være velkomne til å booke seg inn her. 

26062725_10159736364910164_1357781592_o.jpg

Etter en fantastisk suksessrate med våre nyoppstartede HÅP-prosjekter, ser vi behovet for et nytt. Flere av familiene vi besøker har store, fine forretningsplaner, men mangler startkapitalen for å komme i gang. Vi ønsker å bidra til å skape lokale arbeidsplasser, og vil med vårt HÅP-forretning program støtte oppunder slike initiativer. På HÅP-senteret vil de kunne få den hjelpen og veiledningen de måtte trenge, og vi vil sørge for at de settes i kontakt med fagpersoner innenfor de aktuelle temaene. 

På denne måten vil HÅP-forretning skape lokale arbeidsplasser, økonomisk vekst og selvstendighet.

Ønsker du eller bedriften din å hjelpe en familie? Kontakt oss på info@hopeproject.no