Jeg er så glad og takknemlig for at barnehjemmet og alle som jobber der er så snille, og at de viser oss så mye omsorg og kjærlighet. På grunn av Midlands Children Hope Project vil jeg en gang i fremtiden bli noe.
— Piniel (16år)

55715.jpg

Midlands Children Hope Project er en non-profit veldedighetsorganisasjon drevet for og av frivillige. Vi jobber for å gi barn og unge i Zimbabwe utdanning, vi har bygd opp et nytt, bærekraftig barnehjem til de tidligere gatebarna, og vi jobber forebyggende i lokalsamfunnet for å hindre at antall gatebarn øker. Ved å investere i mennesket bygger vi lokalsamfunn. I dag har vi 12 unike prosjekter, og 7 lokalt ansatte zimbabwere gjennom vår Zimbabwiske stiftelse, Midlands Children Hope Trust. Det lokale eierskapet er selve kjernen i prosjektene våre, og målet er å skape en modell som vi kan ta med oss videre til flere lokasjoner. 100% av midlene som kommer inn gjennom sponsorordningen går uavkortet til prosjektet i Zimbabwe. 

Begynnelsen

Det startet med en reise hvor vi arbeidet frivillig, og endte med en organisasjon som stadig vokser seg større.

HVEM ER VI?

Organisasjonen for og av frivillige. Vi jobber frivillig for å skape en bedre fremtid for barn og unge i Zimbabwe.

VÅRE VERDIER

Bærekraftighet, enkeltpersonene i fokus, toveis kommunikasjon, det store bildet og fleksibilitet.

Skap en bedre verden
- ett barn og en familie av gangen!

Bærekraftig utvikling og FN sine bærekraftsmål står sentralt i alt arbeid og prosjekter vi setter opp. For oss handler det om å skape sosialt, økonomisk og miljømessig gode løsninger som løfter opp individer og lokalsamfunn, ikke bare i dag, men også på lang sikt. De mest utbredte bærekraftsmålene i våre prosjekter er disse.

Et tilfeldig møte mellom Zimbabwe og Norge skulle resultere i en organisasjon som nå hjelper hundrevis av mennesker til å stå på egne bein.

Anita Svendheim i Zimbabwe første gang

Da Thomas Nordberg, Anita Svendheim og Lene Tollefsen Rodegård besøkte Zimbabwe for første gang i 2011 ble de rørt, engasjert og imponert over arbeidet til Question og Happiness. Sammen bestemte de seg for at “ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt”, og året etter var Midlands Children Hope Project etablert i Norge med familie og venner som sponsorer. Målet var å dekke skolegang til barna på barnehjemmet slik at de skulle slippe å leve med usikkerheten av å kanskje ikke få lov å gå på skolen neste dag grunnet manglende skolepenger.

Thomas Nordberg i Zimbabwe første gang

Turen til Zimbabwe ble minnerik for dem alle, og mange av forventningene om sult, elendighet og fattigdom ble innfridd. Likevel opplevde de også mye ved landet som ikke kommer frem i media. De ble møtt av varme og imøtekommende mennesker hvor enn de gikk, og så en glede og takknemlighet de ikke før hadde sett maken til. Resultatet ble en rekke opplevelser og minner de aldri ville vært foruten.

Som frivillig besøkte de ulike barnehager, skoler og helseklinikker, men det var ett sted som utmerket seg. I et lite hvitt murhus i Gwerus største township, Mkoba, bodde et titalls gutter fordelt på fire soverom og 14 senger. Alle barna hadde tidligere bodd på gata, og opplevd mer enn hva noe barn noensinne skal måtte tåle. Likevel var ikke barnehjemmet et trist og vondt sted å være. Her var det fullt av liv og røre fra morgen til kveld, og barna som bodde her var fulle av glede, livslyst og håp for fremtiden.

På barnehjemmet arbeidet seks Zimbabwere uten lønn hver eneste dag for å ta vare på gatebarna som bodde her. De hadde også et dagsenter i byen hvor gatebarna fikk sitt eneste daglige måltid og muligheten til å vaske seg og slappe av. Ofte sovnet de så snart de kom innenfor porten fordi de endelig kunne føle seg trygge. Likevel var hver eneste dag en kamp for å få endene til å møtes.

Lene Tollefsen Rodegård i Zimbabwe første gang

På barnehjemmet var det ikke madrasser i sengene, veggene var møkkete og barna ble til stadighet sendt hjem fra skolen da det ikke fantes penger til å dekke skolepengene som stadig ble dyrere. Da Anita, Thomas og Lene reiste hjem til Norge innså de at de ikke kunne reise hjem og glemme alle de modige og flotte barna de hadde møtt. De hadde selv fått erfare hvor lite som skulle til for å gjøre en forskjell, og de bestemte seg derfor for å starte opp en organisasjon hjemme i Norge for å støtte grunnutdanningen til barna ved barnehjemmet. Tre måneder senere var organisasjonen Midlands Children Hope Project en realitet. Sammen med 15 sponsorer kunne de sende ned penger til å dekke skolegangen til de 17 barna på barnehjemmet.

Siden det første møte i 2011 har organisasjonen fått flere faste sponsorer, har fått flere barn inn på skolen og tatt på seg større og større ansvarsoppgaver. Etter hvert så de muligheten til å kjøpe en tomt for å bygge et nytt barnehjem med bedre fasiliteter til de mange gatebarna. I 2014 kjøpte de en 5000 kvadratmeter stor tomt i townshipen Mkoba, og i 2015 sto et nytt barnehjem med to hus, drevet på solenergi, klart for innflytting.

Den absolutte hovedprioriteten vår er, som ved oppstart, skolegangen til barna. Vi mener at den kunnskapen, motivasjonen og mulighetene barna får på skolebenken gir dem best mulige forutsetninger for å skape en god fremtid for seg selv, spesielt i et land med 95% arbeidsledighet. I tillegg er det viktig at gatebarna, som lenge har levd utenfor samfunnet, igjen kan føle seg som en del av lokalbefolkningen, og føle at de mestrer noe. I dag sender vi 140 barn på skolen gjennom Håp-utdanning.

Gjennom mer enn 10 års erfaring i organisasjonen har vi i dag tre lokasjoner vi arbeider ut fra:

  • Dagsenter for gatebarn i byen Gweru. Her får gatebarna et daglig varmt måltid, trygghet og omsorg. Gjennom ulike kurs og treningsprogrammer tilegner de seg også viktig kunnskap som tar sikte på at de skal klare å bygge seg opp til å stå på egne bein. De får også muligheten til å søke om startlån for å sette opp egne inntektsgivende prosjekter.

  • Barnehjemmet i townshipen Mkoba. Her har vi bygd to barnehjemsbygg med plass til 20 barn og to voksne. Barnehjemmet er selvforsynt med strøm fra solcelleanlegg, og vannet varmes opp fra solfangere på taket. Vi har bålplass, lekeplass, utegym og fotballbane på tomta. I tillegg har vi en grønnsakshage og en del frukttrær som gjør barnehjemmet selvforsynte med frukt og grønt.

  • Samfunnssenter i townshipen Mkoba. Det største prosjektet vi jobber med i disse dager er etableringen av et nytt samfunnssenter. Dette vil bestå av et business-senter med tilhørende utsalgssted og bruktbutikk. Vi vil ha klasserom, kontorer og helsestasjon spesielt for jenter. Vi vil ha spisested med uteservering fra familiene i prosjektet, vi vil ha community garden, frøbank og oppsamling av regnvann. I tillegg vil vi ha en resirkuleringsstasjon for det nye resirkuleringsprosjektet. Akkurat nå jobber vi sammen med Arkitekter Uten Grenser og Ingeniører Uten Grenser for å lage tegninger og konkrete planer for det nye samfunnssenteret, slik at vi sikrer at vi får et senter som er bygd på en så miljøvennlig, kostnadseffektiv og bærekraftig måte som overhodet mulig.

For å finansiere alt har vi et sponsorprogram hvor man donerer en valgfri fast sum i måneden til prosjektet. 100% av midlene som kommer inn gjennom denne sponsorordningen går uavkortet til prosjektet i Zimbabwe. I tillegg setter organisasjonen, i samarbeid med ulike samarbeidspartnere, opp en rekke inntektsgivende arrangementer og kampanjer gjennom året, deriblant vaffelsalg, førstehjelpskurs og julekampanje. Det største arrangementet er ”Nesbyen Gir Tilbake” hvor organisasjonen hvert år inviterer kjente og ukjente til en herlig dag i Elveparken med andeløp og konsert i Nesbyen i Buskerud.


HVEM ER VI?

Midlands Children Hope Project er en organisasjon av og for frivillige. Styret består per i dag av tre medlemmer som jobber frivillig for å skape en bedre fremtid for gatebarna i Gweru, Zimbabwe. Alle personlige utgifter som følge av arbeidet dekkes av medlemmene privat. Dette er fordi vi ønsker at 100% av din donasjon skal gå til prosjektet. 

MCHP-STYRET

MCHP-GRUPPELEDERE

Prosjektkoordinator Ida Johanne Christoffersen

Ida Johanne Christoffersen

Prosjektkoordinator
f. 1989, Tønsberg. Prosjektkoordinator i MCHP. Frivillig i flere organisasjoner og for flere kulturinstanser. Jobber som produsent for Husfliden i Tønsberg.
Kontakt: project@hopeproject.no

Sponsoransvarlig Stine Lise Henriksen

STINE LISE HENRIKSEN

Sponsoransvarlig
f. 1993, Alta. Sponsoransvarlig i MCHP. Master i ingeniørfag – energi og miljø i bygg. Jobber i dag som rådgiver hos Norconsult i Sandvika.
Kontakt: sponsor@hopeproject.no

TEAMET VÅRT I ZIMBABWE

En del av teamet vårt i Zimbabwe

Teamet vårt i Zimbabwe sørger for den daglige driften og oppfølgingen av alle prosjektene. I dag har vi 7 lokalt ansatte zimbabwere som jobber fulltid for organisasjonen. Alle styremedlemmer og gruppeledere hjemme i Norge jobber ulønnet og på frivillig basis. Teamet vårt i Zimbabwe får derimot betalt for arbeidet de gjør gjennom den zimbabwiske stiftelsen vår, Midlands Children Hope Trust.

Gjennom arbeidet vårt i Zimbabwe ønsker vi å fremme følgende verdier:

Karina og Jonas fra ingeniører uten grenser med solcelleanlegget bak

Å lede ved eksempel

To jenter på utveksling sammen med to av gatebarna

Å se individet

Sirkel med aktiviteter i håp-klassen

Bærekraftig samfunnsbygging

Verdiene våre er viktig for oss i alt vi gjør, nettopp fordi vi ønsker å gjøre alle prosjektene våre så robuste at de skal klare seg selv etter hvert, uten å være avhengig av donasjoner utenfra. For å klare det tror vi på kunnskapsdeling mellom profesjoner, og det å lede ved eksempel. Bærekraft er selve kjernen i alt vi gjør, og det å drive bærekraftig samfunnsbygging ser vi på som et viktig ledd mot å skape et prosjekt som skal kunne drives også i fremtiden. Barna på barnehjemmet og de ansatte har blitt som en forlenget familie for oss, og vi har etter hvert blitt kjent med alle i prosjektene personlig. Det å se hvert enkelt individ og deres behov tror vi er noe av det som virkelig gjør prosjektet vårt unikt. Vi har ikke en A4 ramme som personene må passe inn i, men vi lager rammene etter hva behovet for personene er.

Gjennom arbeidet vårt skal vi videreformidle den faktiske situasjonen både på barnehjemmet og de øvrige prosjektene, men også i Gweru slik vi opplever den. Vi skal vise sponsorer og støttespillere det hele bildet, ved å dele den upolerte og ekte sannheten, enten det er gode eller mindre gode historier. Likevel er verdighet ovenfor personene i prosjektet ekstremt viktig for oss, og vi er derfor nøye med hvilke bilder vi deler både i sosiale medier, men også med venner og familie. Alle bildene er delt med godkjennelse fra personene på dem.

Verdiene våre er med på å danne grunnlaget for det vi mener er en ny og bedre måte å drive bistand på, som ikke fokuserer på hva “vi” kan gjøre for “de”, men heller på hvordan man kan dele kunnskapen som trengs for å løse problematikken i lokalsamfunnet.

Hvert år når vi skriver årsmeldingene så må vi klype oss selv litt i armen, for å være sikker på at vi ikke drømmer. Det skjer nemlig veldig mye i prosjektet fra år til år, og det er utrolig gøy å ha årsmeldingene å se tilbake på.

Har du lyst til å lese de siste årsmeldingene kan du klikke på lenkene under.

Årsmelding 2022

Årsmelding 2021

Årsmelding 2020

Årsmelding 2019

Årsmelding 2018

Årsmelding 2017

Årsmelding 2016

Langsiktige og bærekraftige løsninger som bygger på våre verdier, behovet vi ser i lokalsamfunnene vi jobber, og FN sine bærekraftsmål har helt siden oppstarten i 2012 stått sentralt i alt vi gjør.

Prinsipper utviklet fra oppstarten

Et av de viktigste prinsippene våre er å sikre at alle prosjektene og personene involvert blir tilbudt løsninger og støtte som gir dem stabilitet og trygghet på lang sikt. Gjennom arbeidet vårt i Zimbabwe så vi tidlig at det ofte kom personer og organisasjoner inn i lokalsamfunnet og tilbød støtte gjennom en periode, eller til et bestemt formål. Dessverre så vi like ofte at mye av den allerede lovde støtten uteble eller plutselig stoppet opp. Dette førte til enda større utfordringer for personene involvert, som gjerne endte opp på bar bakke igjen, eller i en enda verre situasjon enn hva de var i utgangspunktet. Dette har gjort at Midlands Children Hope Project har dedikert seg til å sikre langsiktige og trygge løsninger for de involverte hvor vi holder det vi lover. Vårt motto er: “Vi kan kanskje ikke gi dere alt dere trenger, men det vi dedikerer oss til lover vi å holde”.

Langsiktige sosiale, miljømessige og økonomiske løsninger

Ettersom organisasjonen vår vokste dannet utfordringene vi observerte i lokalsamfunnet grunnlaget for løsningene vi utviklet. Da vi bygde det nye barnehjemmet, og også nå med samfunnssenteret, så har vi fokus på å implementere løsninger som gjør byggene mest mulig miljøvennlig, kostnadseffektivt og bærekraftig. Helt siden 2014 har vi hatt tett samarbeid med Ingeniører Uten Grenser, og de har blant annet hjulpet oss med installering av vannhull og solfangere, samt solcelleanlegg. På denne måten er barnehjemmet uavhengig og selvstendig når det kommer til både strøm og vann. Dette har ikke bare en viktig miljømessig effekt, men det bidrar også rent økonomisk til prosjektene våre ved at vi slipper å betale unødvendig kommunale tjenester som likevel ikke ville blitt levert. Barnehjemmet har også sin egen grønnsakshage, som gjør at de er selvforsynte med frukt og grønnsaker, noe som viste seg å være enormt viktig under koronapandemien da butikkhyllene i landet ble tomme. I motsetning til hva som skjedde her hjemme, da butikkhyllene fort ble fylt opp igjen, så forble hyllene tomme i Zimbabwe i lange tider.

Det å synliggjøre og bevisstgjøre personer og lokalsamfunn på hvilke løsninger som er tilgjengelig har også en sosial effekt, og vi forsøker hele tiden å sikre at prosjektene våre bygger på modeller som gjør at de på lang sikt kan driftes uten å være avhengig av støtte utenfra. Dette vil gi prosjektene bedre forutsetninger for å overleve hvis noe uforutsett plutselig skulle skje, og det gjør dem ikke like sårbare ovenfor svigninger i donasjoner og støtte utenfra.

For å sikre at prosjektene blir bærekraftig baserer vi prosjektene på en økonomisk modell som er tilpasset lokalsamfunnet vi arbeider i, og som for eksempel går ut på at deltakerne i prosjektet betaler en symbolsk seminaravgift for kurs, eller tilbakebetaler lån de har mottatt. Dette gir også deltakerne bedre økonomisk forståelse og dedikasjon til prosjektet de deltar i.

I 2022 startet vi også samarbeidet med Arkitekter Uten Grenser som skal hjelpe oss med å planlegge og tegne det nye samfunnssenteret. Sammen med Ingeniører Uten Grenser vil de sørge for at det nye samfunnssenteret blir så miljøvennlig, kostnadseffektivt og bærekraftig som overhodet mulig.

Samfunnssenteret er svært viktig inn i et større miljømessig ansvar, hvor organisasjonen tar en sentral rolle i lokalsamfunnet for å bevisstgjøre deltakerne rundt klimautfordringer globalt, regionalt og lokalt. Dette gjør vi ved å synliggjøre hvilke muligheter en sirkulær økonomi vil gi deres personlige prosjekter, og videre ved å ta i bruk avfall og andre miljømessige utfordringer i lokalsamfunnet, og gjøre dem om til ressurser og verdi. I Håp-familier prosjektet vårt støtter vi familier som lever i ekstrem fattigdom med mikrolån for å starte egne inntektsgivende prosjekter. For å bli godkjent for å få lån må familien gjennom et fire ukers treningsprogram. Hvis de blir godkjent til å få lån får de muligheten til å betale tilbake lånet gjennom innsamling av resirkulerbar plast fra lokalsamfunnet. Vi har også mål om å ha jevnlige innsamlings- og informasjonskampanjer for å spre ordet om hvordan plast og søppel faktisk har en verdi hvis det blir resirkulert riktig.

Våre bærekraftsprinsipper

Midlands Children Hope Project har med årene utviklet seks bærekraftsprinsipper som står i alt arbeid vi foretar oss, både internt i den operasjonelle og administrative hverdagen, i de konkrete prosjektene en utvikler og drifter, så vel som i de fysiske byggene og aktivitetene en driver. Dette gjør vi gjennom inspirasjon, bevisstgjøring og retningslinjer for bedrifter og arbeidet deltakerne i prosjektene selv utvikler. De seks prinsippene er som følger:

  • Å minimere negative fotavtrykk for organisasjonen i Norge og i Zimbabwe.

  • Å arbeide med og for langsiktige og varige løsninger for familier og barn som er involvert i prosjektet.

  • Å arbeide for miljøvennlige løsninger og minimalt fotavtrykk ved alle prosjektene vi er involvert i hvor alternativer som solcellepanel, solfanger, kompost og annet brukes ved anledning.

  • Å arbeide for bevisstgjøring og kunnskapsdeling rundt miljøeffektive løsninger i prosjektene.

  • Å arbeide for at personer som jobber for organisasjonen lokalt i Zimbabwe, eller er involvert i organisasjonen sine prosjekter har gode arbeidsvilkår og et godt psykososialt arbeidsmiljø.

  • Å sikre et solid økonomisk grunnlag i organisasjonen for å gi familier og barn involvert i prosjektene sikkerhet og stabilitet.

De lange linjene - FN sine bærekraftsmål

Prinsippene våre ligger tett opp mot FN sine bærekraftsmål, og organisasjonen har som mål at ens bærekraftsarbeid og bærekraftsprinsipper også skal bidra inn mot verdens felles mål og ambisjoner gjennom aktivitetene vi foretar både lokalt i Zimbabwe, og hjemme i Norge. Selv om vi anser alle bærekraftsmål som viktig og mer eller mindre relevante, så har vi valgt å ha hovedfokus på følgende bærekraftsmål:

Bærekraftsmål 1: Utrydde fattigdom.

Vi jobber mot familier i ekstrem fattigdom og fattigdom gjennom en rekke ulike prosjekter, og skreddersyr løsninger basert på deres konkrete og individuelle behov. Dette kan være støtte til barna gjennom Håp-utdanning eller Håp-studielån. Det kan være nødpakker gjennom Håp-nødhjelp. Det kan være medisinsk støtte gjennom Håp-medisin og Håp-velferd. Det kan være oppfølging og hjelp til å starte egne inntekstgivende prosjekter gjennom Håp-familie, Håp-jenter og Håp-gutter. Våre prosjekter rettet mot gatebarna i form av driften av Håp-dagsenteret, eller Håp-barnehjemmet er også en viktig del av dette.


Bærekraftsmål 4: God utdanning

Vi tror at utdanning er noe av det viktigste vi kan gi barn, og vi jobber aktivt for å sikre at barn som faller utenfor skolesystemet som en del av manglende økonomi hos familiene sine likevel får mulighet til å gå på skolen, gjennom Håp-utdanning. Etter fullført grunnskole gir vi elevene muligheten til å søke om Håp-studielån til videre utdanning hvis de klarer å finansiere 50% av studiene selv. I tillegg tilbyr vi de ansatte i Zimbabwe muligheten til å ta kurs og studier innenfor områder som er relevante for deres arbeidsoppgaver.





Bærekraftsmål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst

Gjennom våre entreprenørskapsprogrammer og mikrofinansieringsløsninger tilbyr vi familier som lever i fattigdom kunnskap, inspirasjon og midler til å starte egne inntektsgivende prosjekter. Håp-klassen retter seg mot barn og unge for å sikre at de tidlig tilegner seg kunnskap om prosjektledelse og bedriftsutvikling. Dette tror vi er helt avgjørende for å sikre en stabil økonomisk fremtid i et land med over 95% arbeidsledighet. Gjennom Håp-jenter, Håp-gutter og Håp-familier tilbyr vi mikrolån til gatebarn og familier som ønsker en mulighet til å starte opp et eget inntektsgivende prosjekt. Vi jobbe har gode fordelsordninger som støtte til skolegang til barna, muligheten til å søke om lån til hus og egne prosjekter, med mer.

Bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn

Gjennom å styrke enkeltpersoner og familier gjennom å gi nødhjelp, kunnskap og muligheter og ved å utvikle en infrastruktur som bidrar til å støtte opp om manglende tjenester i lokalsamfunnet jobber vi for å bidra til å løfte opp lokalsamfunnene vi jobber i som en helhet. Dette ser vi at har ringvirkninger langt utenfor egne prosjekter og involverte personer. Håp-grønnsakshage, Håp-resirkulering og Håp-samfunnssenteret er viktige prosjekter her, og målet med samfunnssenteret er at det skal være en innovasjonshub i lokalsamfunnet hvor befolkningen får nødhjelp, kunnskap og verktøy til å komme som på beina og skape en langsiktig og trygg fremtid for seg selv og sine familier.


Bærekraftsmål 17: Samarbeid for å nå målene

Vi ser at samarbeid er nøkkelen til å lykkes med langsiktige og bærekraftige løsninger i et lokalsamfunn. Dette gjør vi blant annet gjennom et tett samarbeid mellom styret i Norge og prosjektlederne i Zimbabwe. Her må man kombinere de overordnede målene og visjonene med det som faktisk fungerer rent praktisk i situasjonen og landet vi er i. Gjennom Håp-mentor og Håp-fagutveksling knytter vi fagpersoner opp mot prosjektet, og tilbyr en gjensidig løsning som er mest mulig effektive for de som får hjelpen, men som også er like verdifull for de profesjonelle hjelperne.

Bli med på laget!

Jobber du som privatperson, lag, organisasjon eller bedrift og deler de samme prinsippene og bærekraftsmålene som oss? Vi er alltid på leit etter flere lagspillere i utviklingen og driften av prosjektene våre, og hører svært gjerne fra deg!