Hope Stars i Ryfylke

Lørdag 5 august - buss til Sauda, Klubben og fantastisk middag

Dagen startet tidlig for gutta når de skulle ta turen mot vestlandet og Ryfylke. De dro til Oslo sentrum for å møte Sauda IL, som de fikk sitte på med over til vestlandet. Det ble en avslappende tur hvor de fleste bruke tiden til å hente inn litt sårt tiltrengt søvn. Naturen over fjellet fikk de likevel med seg, og guttene lot seg imponere over det de så. Nedover Saudafjellet fra Røldal kommenterte de at det ikke bare var i Zimbabwe det var smale veier. 

Det ble noen stopp nedover Saudafjellet for å ta innover seg naturen på veien.

Vel fremme i Sauda ble Hope Stars innlosjert på ærverdige Klubben. Det var stor stas å få et så flott hus helt for seg selv, og gleden stod i taket da de innså at tre og tre skulle få dele soverom med eget bad. Den første timen gikk med til opplæring av hvordan man bruker dusjen, og hvordan man legger på sengetøy, og guttene kommenterte at de var spent på å sove fordi de aldri før hadde sovet i en hotellseng. 

Det var stor stas for gutta å re opp egne hotellsenger på Klubben.

Etter å ha sjekket inn på Klubben kom saudingene Ole Viggo og Kevin for å møte oss. De tok oss med på en omvisning i området, og viste oss både fotballbinge, volleyballbane og lekeplass. Zipline-huska stod nesten ikke stille. Ole Viggo og Kevin hadde også med seg is til alle guttene, som ble veldig godt mottatt, og det tok ikke lang tid før Kevin var en del av gjengen. 

Det var stor stas å få is fra Kevin og Ole Viggo.

Kraftkafeen i Sauda spanderte kjøttgryte med potetstappe, og guttene var kjapt ute med å si at de aldri før hadde smakt så god potetstappe. Etter deilig middag fikk de etterlengtet fritid før leggetid. Flere løp ut for å spille ball, andre spilte kort og bordtennis inne på Klubben, og noen slo seg ned foran TV’en for filmkveld.

Anna fra familien til styreleder Anita, spiller kort med noen av gutta.

Kevin spilte bordtennis med guttene.

Filmkveld på Klubben ble populært.

Søndag 6 august - minigolf, grillkveld med ordføreren og overraskende møte på vennekampen

Denne dagen fikk guttene lov til å sove lenge, og først kl 10:00 samlet de seg til en herlig frokost sponset av Extra Sauda. Etter at guttene hadde kost seg med brødtårn fulle av egne kombinasjoner av pålegg var de klare for en ny dag. Brunost og sjokoladepålegg var blitt en sikker slager hos gutta. 

Styremedlem Thomas Nordberg lager i stand en herlig frokost sponset av Extra Sauda.

Etter frokost gikk turen ned til Andedammen hvor vi møtte Sauda IL for å spille minigolf, sponset av Sauda Minigolf. Vi fikk også tid til å besøke dyrene rundt Andedammen Familiepark. Dagen ble avsluttet med grillfest sponset av Kiwi Sauda og tilberedt av engasjerte foreldre i Sauda IL. Laget fikk også møte ordfører Asbjørn Birkeland, som satte seg ned ved bordet mens de spiste grillmaten. Det var nok ikke uten grunn at Tatenda N senere kommenterte til avisa Ryfylke at  “Sauda er mer cool enn Oslo”. 

Det ble en kjempefin aktivitetsdag med Sauda IL hvor Hope Stars blant annet fikk prøve minigolf for første gang.

Det ble også deilig is til hele gjengen.

Etter grillkvelden var det bare å løpe bort til idrettsanlegget for å gjøre seg klare til vennekamp. Her hadde tilskuerne allerede begynt å komme. I første omgang spilte lagene mot hverandre, før de i andre omgang blandet lagene. Det var en fin opplevelse å spille med nye lagkamerater for første gang på lang tid. Kampen ble avsluttet med felles dans, hvor Sauda IL sporty hang seg med på de zimbabwiske rytmene. På kampen møtte vi også Karen, som har vært en fantastisk støttespiller og drahjelp for å organisere oppholdet til Hope Stars i Sauda. Vi møtte også Zonta Sauda som har bidratt økonomisk til turen til guttene. Tusen takk for støtten, og for at dere heier på oss. 

Styreleder Anita Svendheim sammen med primus motor for oppholdet i Sauda, Karin.

Sauda IL og Hope Stars side om side etter vennekampen.

Til vår store overraskelse kom det en mann fra Zimbabwe bort til oss på vennekampen. Han bodde i Sauda og jobbet på Eramet. Han kunne fortelle at han, helt tilfeldig, ikke bare var fra Zimbabwe, men også fra Gweru, og akkurat samme del av townshipen som barnehjemmet vårt ligger, nemlig Mkoba 10. Han hadde til og med gått på samme skole som flere av guttene på laget. Vi inviterte han derfor til Klubben senere på kvelden, og da tok han med seg kona og sønnen sin. Her snakket han med guttene på laget om hvilke muligheter de har, men at det er viktig at de står på og virkelig jobber for å få det til. Det ble et sterkt og veldig meningsfullt møte for alle. 

Pizzabakeren Sauda kom med pizza til begge lagene, til stor glede for alle sammen. Med store smil rundt munnen gikk guttene tilbake til Klubben for en avslappende kveld. Noen var ikke ferdig med fotball for dagen, og tok turen tilbake til ballbingen. 

Mandag 7 august - museum, laksestudio, ordfører og grillkveld i Suldal

Mandag morgen var nok en tidlig start på dagen for gutta siden de skulle ta bussen til Suldal, som er på andre siden av fjorden fra Sauda. Etter å ha byttet buss på Ropeid var de fremme i kommunesenteret Sand et par timer senere, klare for nye opplevelser. Her fikk turen til Laksestudio og Ryfylkemuseet, der de også fikk prøve å gå ombord i den historiske skuta Brødrene af Sand. Etterpå gikk turen til Ryfylke fjordhotell hvor vi fikk pizzabuffet til lunsj. Det var rolig rundt bordet mens gutta konsentrerte seg om å holde kniv og gaffel riktig, og te seg til standarden på et fint hotell. Guttene fikk også tid til å utfordre hverandre i shuffleboard, dart, fotballbord og andre spill. Tusen takk til alle aktørene som stilte opp med fantastiske opplevelser for Hope Stars. 

Det var spennende å være om bord på en ordentlig seilskute.

Det var spennende å se laksen.

Nok en herlig pizzabuffet.

Gode og mette gikk turen videre opp til kommunehuset hvor de fikk lære om lokaldemokratiet i Norge. Zimababwe er også anerkjent som et demokrati av det internasjonale storsamfunnet, og selv om mye derfor er likt, var det likevel overraskende for laget å høre at politikerne ikke forventet å få penger under bordet for å gjøre jobben sin. Ekstra kult var det at ordfører Gerd Helen Bø tok turen innom for å hilse på. På slutten av besøket samlet alle de ansatte seg i kommunestyresalen hvor guttene fikk vist frem challenge dansen sin som takk for støtten Suldal har vist organisasjonen gjennom nesten 10 år, noe som ble møtt med stor applaus fra de ansatte på kommunehuset. 

Stas å møte ordfører Gerd Helen Bø på kommunehuset.

Fra kommunehuset gikk turen videre til Eide hvor laget sjekket inn på Rygjatun, internatet til ToppVolley. Her fikk de hver sin køyeseng, og hadde eget oppholdsrom og gymsal til fritt bruk. Dette var nå andre gang i livet at Hope Stars skulle re opp sine egne senger med sengetøy, og til tross for at de gikk inn med stort mot var det noen som etter hvert trengte hjelp til å klare å skille mellom dynetrekk og laken. 

Etter en kort hvil gikk turen bort til familien til styreleder Anita Svendheim, Marit og Anna. Her hadde de stelt i stand grillkveld sponset av Bunnpris Sand. Det ble en flott kveld i ekte vestlandsregnvær under teltet. Barna lurte fælt da vi sa vi skulle spise ute selv om det regnet, men koste seg som bare det med varmelamper og tepper inne i teltet. Etter at maten var fortært løp de inn, og peisen skulle bli en kjærkommen venn for flere av dem. Kvelden ble avsluttet med quiz fra oppholdet i Norge, der vi delte guttene inn i lag. Konkurranseinstinktet var høyt, og da de så sjokoladeplaten som var premie kom spørsmålet om vi ikke kunne ha en konkurranse neste dag også.  

Anna og Marit hadde lagd til ordentlig grillfest i partyteltet.

Det var stor stas med quiz.

Tirsdag 8 august - badeland, shopping, kino og innebandy

Tirsdagen startet med en flott frokost hos Marit sponset av Extra Suldal. Derfra gikk turen bort til det nye badelandet i Suldal: Suldal Bad. Ved ankomst til Norge hadde alle guttene fortalt at de kunne svømme, men etter noen enkle svømmetester ble det etter hvert færre og færre som kunne svømme. Til slutt var det kun en av de 19 guttene på laget som viste seg å være svømmedyktig. Det satt likevel ikke en stopper for stemningen på laget, for guttene var i ekstase over å få oppleve et badeanlegg med den standarden. Mens Cleopas fikk stupe og svømme på dypet, holdt resten av guttene seg på trygg grunn i terapibadet, den utendørs jacuzzien og i sklien. Timene fløy avgårde, og besøket ble avsluttet med pizzaboller, slush og softis sponset av Suldal Bad, hvor slushen var en helt ny opplevelse for gjengen. 

Tusen takk til Extra Suldal som har sponset deilig frokost.

Deilig frokost sponset av Extra Suldal.

Det var høy stemning i terapibassenget under besøket til Suldal Bad.

Pizzaboller, softis og slush ble godt mottatt av gjengen.

Gode og slitne etter aktive timer på Suldal Bad gikk turen ned til Kulturhuset i Suldal, hvor vi fikk se filmen Spiderman. Guttene storkoste seg med filmen. Dette var nå andre gang i livet de fikk oppleve å sitte i en kinosal. Her fikk de også et gledelig gjensyn med husmor Florence, som hadde fått en egen shoppingrunde til Skohjørna AS og Bustad AS i Sand sentrum sammen med Marit og Anna mens guttene var og svømte, hvor hun fikk velge akkurat det hun ville.

Andre gang på kino - denne gangen i Suldal kulturhus.

Husmor Florence på shoppingrunde sammen med Marit.

Da filmen var ferdig sto Suldøl Glenn allerede klar med flere kompiser for å hente guttene fra kulturhuset, og kjørte dem opp til idrettsanlegget på Sand. Nå var det nemlig klart for innebandyturnering med det lokale innebandylaget og frammøtte Suldøler. Dette var første gang Hope Stars prøvde å spille innebandy, og til tross for at de spilte barbeint kom de raskt inn i idretten. Samtlige gutter synes det var så gøy at de nesten ikke ville gi seg da kampene var over. Etter endt kamp ble selvfølgelig challenge dansen gjennomført, hvor alle Suldølene heiv seg med. 

Det var stor stas å få på ekstra drakter for å stå i mål. Målvaktene ble derfor byttet på.

Tusen takk til innebandy laget for kampen og introduksjonen til en helt ny idrett.

Kvelden ble avsluttet på Joagarden der Bonolo og Drøs hadde kommet innom med lokal mat fra Zimbabwe: kjøttstuing og sadza. Smilene gikk trill rundt på guttene idet de øste tallerkene fulle, og denne gangen tok de seg ikke bryet med å finne bestikk. Maten skulle nytes på ekte lokalt vis: med hendene. Det ble en fantastisk opplevelse, der de ikke sluttet å spise før de hadde skrapt alt som var av mat og de nærmest rullet på gulvet av metthet. 

Det var populært med ekte lokal mat.

Etter at den verste mettheten hadde lagt seg var det klart for nye aktiviteter, og guttene ble delt inn i lag for å gjennomføre oppgaver på ulike stasjoner. Her var blant annet Kims lek, hente et eple opp fra en bolle med vann, 0-løp, smaksprøver og mye mer. Det ble mye latter og morsomme stunder underveis, og da oppgavene var ferdige var guttene fremdeles ivrig på flere aktiviteter, og vi satte derfor i gang med mimeleken før leggetid. Konkurranseinnstiktet slo til som aldri før, og det var høyt lydnivå og fantastisk stemning inne på gården.

Moro med leker.

Onsdag 9 august - Sand skule, sandvolleyhall, laks og vennekamp

Etter nok en herlig frokost sponset av Extra Suldal fikk laget besøke Sand skule. Siden 2014 har ungdomsskolen støttet organisasjonen gjennom sin solidaritetsaksjon. Det var gøy for guttene å høre hvordan det norske skolesystemet fungerer fra lokale ungdommer, og å få en omvisning med tur innom klasserom, bibliotek og gymsal.  Besøket ble avsluttet med et slag badmington og en tur inn i sandvolleyhallen ved idrettsanlegget. Guttene var i sjokk over at det var sand innendørs, og alle delte seg inn i lag for en liten miniturnering.

Det var stas å besøke en norsk skole.

Badmington og volleyball ble godt tatt imot.

Omvisning på Sand skule.

Da Hope Stars kom tilbake til Joagarden hadde Marit og Anna lagd laksemiddag sponset av Grieg Seafood Rogaland. Som et land uten kystlinje er fisk en sjelden vare for barna fra Zimbabwe. Vi var derfor litt usikre på om de ville like fisken, men alle guttene elsket det og kom for å forsyne seg mange ganger. Laks ble fort en ny favoritt. 

Husmor Florence var med da fisken ble levert hos Marit, og hun ble overrasket da hun så at den var rød inni.

Fisk ble en ny storfavoritt blant Hope Stars.

Etter et par timer avslapping kom Haugaland Taxi for å hente laget med seg opp til Prestavikjå. Det var tid for vennekamp mot Suldalsgutane, et kombinasjonslag mellom de ulike grendelagene i kommunen. Da startsskuddet gikk var det over hundre tilskuere som fikk se en jevn kamp mellom de to lagene. Til slutt var det likevel våre gutter som gikk seirende ut, til fantastisk applaus og engasjement fra publikum. Da Sand IL kom for å gi medaljer og pokaler til laget kunne ikke guttene holde tilbake gleden. Dette hadde de aldri fått før. Mens guttene var opptatt med å ta bilder var plutselig publikum ute på gresset klare for å gjennomføre den faste challenge dansen. Guttene, noen Suldalsgutter og publikum danset til stor entusiasme fra de rundt som en perfekt avslutning på dagen.

Heiagjengen var på plass.

Tusen takk for kampen til Suldal IL.

Det var stort for guttene å få pokal og medalje etter kampen.

Smilene og gleden var stort under premieseremonien.

Vel hjemme for kvelden hadde KULP kommet med middag til gjengen: kyllinglår, ris, salat og nydelig saus. Guttene fikk spise så mye de ville, og flere slet med å kontrollere seg selv. Kylling har alltid vært favorittretten, og de har aldri noensinne kunne spise så mye de vil av det. Barna lå på gulvet ved peisen mette og lykkelige da det var tid for å gå til Rygjatun for siste natt i Suldal. «Skal vi ikke være her i morgen?», kom det bekymret fra en av guttene da de gikk ut døra. Det startet å gå opp for dem at Norges-opplevelsen deres begynte å nærme seg slutten.

Guttene har vel aldri sett så mye kylling.

De spiste og spiste til de nesten ikke klarte å stå på beina.

Torsdag 10 august - hurtigbåt og reise tilbake til Oslo

Torsdagen var det nok en tidlig avreise for Hope Stars, og allerede klokken 07:20 var de på kaien i Sand sentrum for å ta hurtigbåten til Stavanger. Det ble en flott tur utover Ryfylkefjordene, og deres første tur noensinne med hurtigbåt. I Stavanger var det bytte fra båt til butt, som tok dem videre nedover sørlandet i retning Oslo. 

Turen tilbake til Oslo.

Tilbake i Oslo fikk vi nok en gang sjekke inn på Skullerud skole. Her hadde vi fått oppbevare all bagasjen mens vi var på vestlandet, og det var derfor veldig praktisk og fint at vi fikk sove siste natt her. Før de la seg fikk de beskjed om at de måtte sørge for å ha pakket ferdig alle sine ting før frokost, sånn at vi kunne hjelpe dem med resten.

Fredag 11 august - Holmenkollen og hjemreise

Det ble en enkel frokost med rester fra veslandet før styremedlem Thomas og sponsoransvarlig Stine Lise tok med seg gjengen til Holmenkollen. Det ble en luftig tur da de fikk prøve zipline, men sporty som de var kastet de seg utfor.

Spent gjeng på toppen av Holmenkollen sammen med styremedlem Thomas Nordberg og sponsoransvarlig Stine Lise Henriksen.

Tilbake på Skullerud skole var Anita, Anna, Cathrine og Lene igjen for å pakke før avreise. Siden alle reisende hadde muligheten til å ta med 2 x 23 kg bagasje, valgte vi å gi en bag til hver av de reisende, samt å sende en bag med donasjoner. På den måten fikk vi ned 21 kofferter med 23 kg med donasjoner til prosjektet. Veldig mye av det vi sendte ned er fotballutstyr, og når Thomas, Anita og Lene drar ned til Zimbabwe senere i høst ønsker vi å sette opp en mini Norway Cup turnering, for å skape litt blest også lokalt i Zimbabwe rundt turen og opplevelsene Hope Stars har hatt. 

Vi har fått ufattelig mye donasjoner mens Hope Stars har vært her, og vi er utrolig takknemlige for alle som har gitt. Vi klarte dessverre ikke å få sendt ned alle donasjonene på flyet, så vi vil forsøke å se på muligheten til å sende ned en container med resten. Har du tips til noen som kan hjelpe oss med dette, hører vi gjerne fra deg. 

Det var enormt mye donasjoner å gå gjennom og sortere. Tusen hjertelig takk til alle som har gitt.

Mens Anita og Lene stappet bilene fulle av donasjonene som var igjen, måtte vi likevel fylle opp kollektivet til Anna med donasjoner for å få plass til alt. Cathrine og Anna tok med seg hele laget og dro med Flytoget til Gardermoen. Tusen takk for at dere sponset turen. 

Tusen takk til flytoget som sponset billetter til hele gjengen fra Oslo S til Gardermoen.

21 reisende med 42 kofferter ble et salig kaos.

Etter en heftig togtur med 21 reisende og altfor mange kofferter ble det en enda heftigere innsjekk. Det tar sin tid å sjekke inn 21 personer med 2 kofferter hver, og til slutt fikk vi beskjed om at laget nå måtte løpe for å i det hele tatt rekke flyet. Rett før sikkerhetskontrollen kunne ikke husmor Florence finne passet sitt, så det ble stor leteaksjon før hun endelig fant det. Det ble en kaotisk avslutning på tre helt fantastiske uker med laget. Tenk for en reise denne gjengen har hatt, og så mange inntrykk og opplevelser de sitter igjen med. 

Gjengen på vei inn i sikkerhetskontrollen før de skal dra fra Norge.

Takk for oss Ryfylke

For en flott avslutning Ryfylke var på tre fantastiske uker her i Norge. Vi har blitt møtt med den største hjertevarmen og er så takknemlige for alle som har bidratt. Tusen takk til alle som har sponset med overnatting, mat, opplevelser, transport og andre ting. Tusen takk til alle som har kjøpt t-skjorter og kommet med donasjoner. Tusen takk til alle som har hjulpet til på en eller annen måte. Tusen takk til alle som har kommet og heiet, møtt oss og danset med oss. Vi har hatt en så fantastisk opplevelse, og Hope Stars sitter igjen med opplevelser og minner de vil ta med seg for resten av livet. Tusen hjertelig takk. 

For å lese om Hope Stars sitt første møte med Norge og Hallingdal klikker du her. Vil du lese om turen deres til Norway Cup klikker du her.

Vel hjemme i Zimbabwe ble Hope Stars møtt av familie og venner på flyplassen.

Gjensynsgleden var stor.

Noen av guttene på barnehjemmet hadde også kommet for å ønske gjengen velkommen tilbake.

Vil du, bedriften din eller noen du kjenner bidra økonomisk til turen? Gi et valgfritt beløp til donasjonskontoen vår 1720.27.01418 eller vipps til 55715 (Midlands Children Hope Project) - merk beløpet med “Norway Cup”. Du kan også kjøpe en supporter t-skjorte tegnet av laget selv. T-skjorten koster kr 300,- men du kan selvfølgelig betale mer om ønskelig.