Barnehjemmet vårt er det eneste stedet i byen Gweru som tar til seg gatebarn.

I dag er barnehjemmet et trygt og godt sted å vokse opp for barna som bor her. Vi har en tomt på 5000 kvadratmeter, hvor vi har bygd opp to barnehjemsbygg med plass til 20 barn og to voksne. Barnehjemmet er selvforsynt med strøm fra solcelleanlegg, og vannet varmes opp ved hjelp av solfangere på taket. Vi har bålplass, lekeplass, utegym og fotballbane på tomta. I tillegg har vi en grønnsakshage og ulike frukttrær som gjør barnehjemmet selvforsynt med frukt og grønt.

Det nye barnehjemmet
Det gamle barnehjemmet

Men historien til barnehjemmet begynner faktisk helt tilbake i 1996. Det var da zimbabweren, Question Ndou, flyttet inn i et lite hvitt murhus sammen med et tyvetalls gatebarn. Her sørget han for at de fikk en god og stabil hverdag med mat på bordet, tak over hodet og skolegang. Etter noen år giftet Question seg med Happiness, og sammen etablerte de sin egen familie samtidig som de bodde på det gamle barnehjemmet.

Selv om det gamle barnehjemmet var et trygt sted å være for de tidligere gatebarna, så var det vanskelig å få endene til å møtes. Å rehabilitere gatebarn er utfordrende nok i seg selv, men enda mer vanskelig i en så anstrengt økonomi. Ofte hadde de ikke penger til å dekke skolegangen til barna, de måtte sove på tur på grunn av plassmangel, og de ble til stadighet truet med utkastelse på grunn av manglende husleie og høyt støynivå.

Soverommet på det gamle barnehjemmet

Nesten 30 barn delte på de 14 sengene som fantes i huset. De hadde verken spisebord eller oppholdsrom, og maten ble derfor inntatt sittende rundt på steiner utenfor huset. Leksene ble også gjort ute siden det ikke fantes lys inne. Utearealet var såpass lite at de ikke hadde noe sted å leke eller slappe av etter en lang skoledag. Skap og hyller fantes ikke, og de få eiendelene de hadde ble derfor oppbevart på sengene eller gulvet.

Plassmangelen gjorde også at det kun var mulig å ta inn gutter på barnehjemmet, noe som førte til at gatejentene ikke hadde noen mulighet til å komme seg vekk fra det tøffe livet på gata.

Som følge av situasjonen på det gamle barnehjemmet bestemte vi oss for å bygge et nytt hjem til barna. I oktober 2014 gikk vi derfor til innkjøp av en 5000 m2 tomt i utkanten av townshipen Mkoba. 

Masse barn foran barnehjemmet

Det nye Barnehjemmet - To hus ferdigstilt!

Ifølge zimbabwisk lov må barnehjem i landet bygges som små familieenheter. Det betyr at hvert hus på barnehjemmet har plass til 10 barn og en voksen. Det har også eget bad, stue, kjøkken og soverom, hvor to og to barn deler rom.

I juni 2015 startet vi byggingen av det første barnehjemsbygget, og bare 7 uker etterpå var det innflytningsklart. I oktober 2017 startet byggingen av hus nummer 2. På grunn av mye politisk og økonomisk uro på dette tidspunktet, som blant annet gjorde det svært vanskelig med levering av materialer, så stod dette huset klart først i april 2018. Fordi vi måtte vente på en rekke offisielle godkjenninger fra lokale myndigheter fikk vi dessverre ikke lov til å ta inn barn i det andre huset før i februar 2019. Begge husene er utstyrt med alt av inventar og møbler, og har solcellepanel for strøm og solfanger for varmtvann.

De to barnehjemmene

Selv om det har vært litt av en kamp for å komme dit vi er i dag, så er vi utrolig glade og ydmyke for å se hvordan barnehjemmet i dag har blitt et trygt og godt sted for de tidligere gatebarna å vokse opp. Det har blitt et sted de får lov til å være seg selv, og får lov til å prøve og feile med gode omsorgspersoner rundt seg.

Bærekraft Og fornybar energi

I samarbeid med Ingeniører Uten Grenser har vi forsøkt å gjøre barnehjemmet mest mulig bærekraftig og uavhengig. Vi har derfor sørget for egen forsyning av både strøm og vann gjennom solenergi. Her kan du lese rapporten fra da Ingeniører Uten Grenser var nede og installerte en av varmtvannstankene drevet av solenergi, og her er en film av jobben de gjorde! 

Barnehjemmet jobber også hele tiden med å sette opp egne inntektsgivende prosjekter, slik at de på sikt skal klare å bli økonomisk uavhengige av donasjoner utenfra.

Barna jobber i Håp-grønnsakshagen

HÅP-GRØNNSAKSHAGEN

Grønnsakshagen på barnehjemmet vokser seg stadig større. Den består nå av to deler, hvor den ene er til barnehjemmets eget bruk, og den andre fungerer som sparing for barna.

Koronapandemien gjorde at vi virkelig fikk kjenne på verdien av grønnsakshagen tett på kroppen. Barnehjemmet produserer nå alt av frukt og grønnsaker til eget bruk selv, og kan derfor gå og plukke matvarer rett fra egen kjøkkenhage når de skal lage middag. Når de får gode avlinger kan de også selge overskuddet for å skaffe seg en inntekt.

Den andre delen av grønnsakshagen er barna sin del. Her har de selv ansvaret for å ta vare på grønnsakene, høste dem og selge dem. Deretter må de kjøpe inn nye frø, forberede for planting og så på nytt. Profitten de tjener på dette settes inn på deres egen konto, som de får tilgang til den dagen de flytter ut av barnehjemmet.

Barna foran vannhullet

vann

Noe av det mest dyrebare, og til tider svært vanskelig å oppdrive på det afrikanske kontinentet er vann. Townshipen Mkoba er dessverre intet unntak. Fordi myndighetene støtt og stadig stenger den lokale vanntilførselen kan man gå flere dager, og noen ganger uker uten vann, til tross for innlagt vann i huset. Som oftest har man vann i springen et par timer hver fredag. Folk har da store vanndunker de fyller opp, slik at de har vann til resten av uken.

For å sikre at barnehjemmet alltid har tilgang på rent vann har vi boret etter vann på tomta. Dessverre er det ikke nok vann i dette vannhullet alene til at barnehjemmet kan bruke kun dette, men det er en god reserveløsning når det lokale vannverket er skrudd av. Guttene på barnehjemmet har også gravd et vannhull på tomta, som er en god ekstra ressurs for grønnsakshagen. Etter at vi muret det opp og lagde en brønn for barnas sikkerhet ble det veldig bra.

Lekeplassen på barnehjemmet

Lekeplass

Siden myndighetene mente at barna ikke kunne bo på et barnehjem uten en lekeplass, lagde vi en festlig aktivitet ut av det. Takket være litt maling, noen gamle bildekk og mange kreative barn og voksne ble det en helt unik lekeplass ingen har sett maken til!

Bålplass

Fordi vi ønsker at barna skal ha et felles samlingspunkt på tvers av alle husene, lagde vi en felles bålplass. Her kan de sitte rundt bålet og kose seg, eller de kan spise kveldsmaten sammen ute. 

FOTBALLBANE

På baksiden av barnehjemmet har vi lagd en fotballbane som brukes av både barnehjemsbarna og resten av lokalsamfunnet. I 2023 fikk vi også endelig oppfylt drømmen om å stille et lag på Norway Cup, da Hope Stars kom til Norge. 

Har du lyst til å lese hele historien til barnehjemmet, så kan du sjekke ut denne linken.