HÅP-BARNEHJEMMET

Barnehjemmet er det eneste stedet i Gweru som tar til seg gatebarn. I 1996 flyttet lederne på barnehjemmet inn i en liten hvitmalt enebolig i Mkoba sammen med en gjeng gatebarn. Her fikk de tak over hodet, daglige måltider, muligheter til å gå på skole, og de hadde voksne omsorgspersoner rundt seg. 

Selv om det gamle barnehjemmet var et godt sted å være for de tidligere gatebarna, så ga det utallige utfordringer og hodebry. 30 barn delte på 14 senger, noe som gjorde at barna måtte sove på tur. Huset hadde verken spisebord eller oppholdsrom, og barna måtte derfor spise sittende rundt omkring på steiner utenfor. Leksene ble også gjort ute da det ikke fantes lys inne. Utearealet var såpass lite at de ikke hadde noe sted å leke eller slappe av etter en lang skoledag. Skap og hyller fantes ikke, og de få eiendelene barna hadde ble derfor oppbevart på sengene eller gulvet. Plassmangelen gjorde også at det bare var mulig å ta inn gutter, noe som førte til at gatejentene ikke hadde mulighet til å komme seg vekk fra livet på gata. 

Som følge av situasjonen på det gamle barnehjemmet bestemte vi oss for at det var nødvendig å bygge et nytt hjem til barna. I oktober 2014 gikk vi derfor til innkjøp av en 5000 m2 tomt rett i utkanten av townshipen Mkoba. 

46A03514-AAC8-4AE9-B54E-BE42360475EE.jpg

Barnehjemmet - To hus ferdig!

Ifølge zimbabwisk lov må husene på barnehjemmet bygges som små familieenheter. Hver familieenhet har plass til 10 barn og en voksen, og har eget bad, stue og kjøkken. To og to barn deler rom. I august 2015 sto det første huset ferdig, og kort tid etterpå fikk vi ferdigstilt huset med alt av inventar, møbler, solcellepanel og solfanger. I oktober 2017 begynte vi byggingen av hus nummer 2 - dette sto klart i april 2018, men den offisielle åpningen av hus nummer to og selve innflytningen kunne først skje i februar 2019, etter å ha fått alle papirer godkjent fra lokale myndigheter. 

På tomta får barna hver sin lille grønnsakshage. Her er de selv ansvarlige for å dyrke grønnsaker og selge dem på det lokale markedet. Pengene de tjener settes inn på deres personlige bankkonto, som vil brukes som startkapital når de er myndige og skal flytte ut av barnehjemmet for å klare seg selv. 

Bærekraft

Alt arbeid med alle våre prosjekter tar sikte på å bli selvdrevet og uavhengig av ekstern økonomisk støtte. På en tomt utenfor Antelope Park ("AP-tomten") har vi sammen med barnehjemmet satt opp en grønnsakshage og kyllingprosjekt som er i stadig utvikling. I samarbeid med Ingeniører Uten Grenser sørger vi for at alle prosjektene våre tar sikte på å gjøres mest mulig bærekraftig, slik at prosjektet på sikt kan klare å stå på egne bein. 

HÅP-GRØNNSAKSHAGEN- ferdig

For å gjøre barnehjemmet mest mulig selvstendig, og uavhengig av andre så har vi delt HÅP-grønnsakshagen på barnehjemmet i to. I den ene delen får alle barna hver sin lille grønnsakshage. Her har de selv ansvaret for å ta vare på grønnsakene sine, høste dem og selge dem. Pengene de tjener settes inn på deres private bankkonto, som de får tilgang til den dagen de flytter ut av barnehjemmet. I den andre delen samarbeider de om å lage mat til eget bruk. 

Vann

Vann er dyrbart på det afrikanske kontinentet, og Mkoba er dessverre intet unntak. Fordi vanntilførselen støtt og stadig stenges kan man gå i flere dager uten vann i nærheten. For å sikre at barnehjemmet alltid har tilgang på rent vann har vi allerede boret ett vannhull på tomten vår. Dessverre er det ikke nok vann i vannhullet til at barnehjemmet kan bruke dette alene, men det er en god reserveløsning når det lokale vannverket er nede.

Fornybar energi

En av de største utfordringene det gamle barnehjemmet hadde var mangelen på strøm, da strømtilførselen i townshipen er ekstremt ustabil, og de som oftest var uten strøm fem av syv dager i uken. Dette skaper utfordringer når man skal lage mat til så mange barn. Takket være god hjelp fra Ingeniører Uten Grenser sørger vi derfor for at barnehjemmet og samfunnssenteret utelukkende blir drevet på solenergi. Dette gjør ikke bare at barnehjemmet får en mer stabil strømkilde, men de får også et miljøvennlig og tilnærmet vedlikeholdsfritt alternativ til det lokale strømnettet. Her kan dere lese rapporten fra da Ingeniører Uten Grenser var nede og installerte varmtvannstanken drevet av solenergi, og her er en film av jobben de gjorde! 

12983835_10156868481445352_4363735524745183253_o.jpg

Lekeplass - ferdig

Siden myndighetene mente at barna ikke kunne bo på et barnehjem uten en lekeplass, lagde vi en festlig aktivitet ut av det. Takket være litt maling, noen gamle bildekk og mye kreative barn ble det en helt unik lekeplass ingen har sett maken til!

Bålplass - ferdig

Fordi vi ønsker at barna skal ha et felles samlingspunkt på tvers av alle husene, lagde vi en bålplass. Her kan de sitte rundt bålet og kose seg, eller de kan spise kveldsmaten sammen ute. 

FLERBRUKSBANE

Vi ønsker å sette opp en flerbruksbane som kan brukes av barnehjemsbarna og resten av lokalsamfunnet. Her vil vi blant annet arrangere treninger for fotballag og fotballklubber, samt invitere de lokale til fotballturneringer. Drømmen er å stille med eget lag på Norway Cup. 

Vedlikehold- og vaktmesterbolig

Etter zimbabwisk lov må alle barnehjem ha en bolig for vaktmesteren (”caretaker’s house”). Dette vil derfor bli plassert ved siden av barnehjemsbyggene.